Alimentatie
mediator Partneralimentatie in Groningen en omstreken
Afspraken rondom partner alimentatie
Hoeveel onderhoud moet ik betalen?
De draagkracht van beide ouders speelt een rol. Met andere woorden, wat kunnen beide ouders bijdragen aan de financiële behoeften van de kinderen?
Na een echtscheiding blijft de verplichting bestaan om voor elkaar en eventuele kinderen te zorgen. Dit heet onderhoudsplicht. Aan deze verplichting wordt voldaan door mee te betalen aan de kosten van levensonderhoud, oftewel alimentatie. Meestal is er bij alimentatie sprake van een geldbedrag. Betaalt één van de de ex-partners bijvoorbeeld de huur en energierekeningen voor de ander, dan spreken we van alimentatie in natura.
Er geldt een onderhoudsplicht voor getrouwde en geregistreerde partners; ex-partners, ouders en kinderen. Er zijn twee vormen van alimentatie: Kinderalimentatie en Partneralimentatie.
Kinderalimentatie
Leidraad bij het vastleggen van kinderalimentatie is ervoor te zorgen dat het kind er zo min mogelijk op achteruitgaat. Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van het kind of de kinderen en de draagkracht van diegene die de kinderalimentatie moet gaan betalen. Er wordt eerst gekeken wat het kind of de kinderen in financiële zin nodig zouden hebben, de zogenaamde behoefte.
Hoewel de behoefte van elk kind afhankelijk is van allerlei individuele factoren, wordt meestal uitgegaan van de normen die vastgesteld zijn in een rapport met de naam 'Kosten van kinderen ten behoeve van vaststelling
kinderalimentatie'. In dit rapport is een tabel opgenomen die afhankelijk van het aantal kinderen in een gezin, de leeftijden van de kinderen en het netto besteedbaar gezinsinkomen per kind aangeeft hoe hoog de behoefte is.
Als de behoefte van het kind of de kinderen berekend is, wordt er gekeken naar de draagkracht van beide ouders. Met andere woorden: wat kunnen beide ouders bijdragen aan de financiële behoeften van kinderen?
Alimentatieberekeningen zijn vrij complexe lange berekeningen waarin allerlei inkomensbestanddelen en kosten worden verwerkt. Balans Mediation beschikt over professionele software waarmee de hoogte van de kinderalimentatie nauwkeurig berekend kan worden. Spreekt u samen de hoogte van de kinderalimentatie af, dan kan er door de rechter getoetst worden of deze niet te laag is. Spreekt u niets af, dan stelt de rechter de hoogte vast. Wij kunnen voor u de hoogte van de alimentatie volgens de richtlijnen van de rechtbank berekenen.
Partneralimentatie
Partneralimentatie komt voor, indien de inkomens van beide partners behoorlijk verschillen. U bent vrij samen met uw ex afspraken te maken over de duur en de hoogte. Belangrijk is dat u deze op de juiste wijze vastlegd in een echtscheidingsconvenant. Slaagt u er niet in samen afspraken te maken over alimentatie, dan kunnen we eerst kijken of u door middel van mediation tot een oplossing kan komen, anders zal de rechter deze voor u vaststellen. U kunt in dit geval u bij laten staan door Balans Mediation. Er is een advocaat en er zijn familiemediators. Zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie wordt tenzij anders is afgesproken, jaarlijks wettelijk geïndexeerd. Vraagt één van de partijen na scheiding een bijstandsuitkering aan, dan zal de Gemeente onderzoeken of de ander een redelijk bedrag aan alimentatie betaalt.
Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek bij Balans Mediation
Wilt u meer weten over de hoogte van de alimentatie en welke voorwaarden voor u van toepassing zijn, neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand contactformulier of neem telefonisch contact op via 050-3110304.