Mediation arbeidsconflict

Mediation bij een arbeidsconflict


Loopt het echt uit de hand op de werkvloer? Voelt het allemaal niet meer vertrouwd en is het moeilijk om nog in gesprek te gaan met de andere partij? Als u geen oplossing meer ziet, biedt een arbeidsmediator van Balans Mediation de bemiddelende hand, want voor elk conflict bestaat wel degelijk een oplossing.

Arbeidsconflict oplossen met behulp van mediation

Arbeidsconflicten kosten enorm veel negatieve energie, tijd en geld. En een arbeidsconflict heeft altijd een negatief effect op andere collega’s en delen van de organisatie. Het gevolg hiervan kan een continue gespannen sfeer op de werkvloer zijn, een lagere arbeidsmotivatie en op den duur kan dit leiden tot verminderende productiviteit. Daarom moeten arbeidsconflicten opgelost worden. Met arbeidsmediation wordt nooit een kant gekozen, daar gaat het ook totaal niet om. Door middel van mediation onder begeleiding van een arbeidsmediator komt u weer met elkaar in gesprek en gaan we echt praten.

Wanneer is er sprake van een arbeidsconflict?

Een arbeidsconflict kan betrekking hebben op verschillende aspecten van het werk, zoals communicatie tussen leidinggevenden en werknemers, samenwerking tussen collega's, inhoud van de werkzaamheden, verhoudingen tussen werknemers onderling, omstandigheden waarin het werk wordt verricht, arbeidsvoorwaarden zoals verlof, salaris en werktijden, ziekteverzuim, het terugkeren naar werk na ziekte, beëindiging van het arbeidscontract of de rol van de medezeggenschap.

Voorbeelden zijn:
  • Een werknemer die zich niet gehoord voelt door zijn leidinggevende en zich gediscrimineerd voelt op basis van zijn leeftijd.
  • Twee collega’s die niet goed met elkaar overweg kunnen, waardoor de samenwerking in een team verstoord is.
  • Een werknemer die ontevreden is over de inhoud van werkzaamheden en meer verantwoordelijkheid wil.
  • Een groep werknemers die vinden dat de arbeidsomstandigheden onveilig zijn en hierover een klacht indienen.
  • Een werknemer die ontevreden is over de arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld over de verlofregeling.
  • Een werknemer die langdurig ziek is en problemen ondervindt bij het terugkeren naar werk.
  • Een werkgever die besluit een arbeidscontract te beëindigen en hierover in conflict komt met de werknemer.
  • Een onenigheid over de rol en verantwoordelijkheden van medezeggenschap.
Als u liever niet meer naar uw werk gaat wegens één van bovengenoemde zaken is het absoluut tijd om aan mediation te denken, voordat het echt te laat is en er juridische procedures aan te pas komen. Soms kunnen ARBO artsen medewerkers ook doorverwijzen naar arbeidsmediation. Werkgevers moeten zich er bijvoorbeeld meer bewust zijn van het tijd en geld kost wanneer iemand niet naar behoren functioneert. Daarnaast kunnen bedrijfsartsen werknemers adviseren te gaan praten met een mediator, omdat het niet medisch is, maar wel veel spanning op het werk veroorzaakt. Herkent u signalen?

de rol van de arbeidsmediator

Als arbeidsmediator helpt Balans Mediation haar cliënten om weer met elkaar in gesprek te komen en samen een oplossing te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden. Onze arbeidsmediators luisteren naar beide partijen, helpen om belangen en behoeften te identificeren en geven advies over mogelijke oplossingen. In tegenstelling tot een rechter die een bindend besluit neemt, is de rol van een mediator juist om de partijen te helpen een oplossing te vinden waarmee ze zich beiden kunnen verenigen. Zowel de werknemer als de werkgever kan de eerste stap zetten richting verandering van de ongewenste situatie. Door mediation bij uw arbeidsconflict in te zetten, geeft u beide partijen neutrale en vakbekwame hulp. Het uitgangspunt van arbeidsmediation is dat alles vrijwillig, onpartijdig en vertrouwelijk verloopt. Via arbeidsmediation komen vaak creatieve oplossingen tot stand, waarmee alle betrokkenen tevreden zijn. De mediation wordt afgesloten met een overeenkomst ofwel convenant, waarin de samen gemaakte afspraken zijn vastgelegd. De praktijk leert dat mediation bij een arbeidsconflict een hoge kans van slagen heeft.

Uitkomsten van een mediation bij een arbeidsconflict


Exit mediation

Een van de mogelijke uitkomsten van arbeidsmediation is een exit-mediation, waarbij de partijen een regeling treffen voor de beëindiging van het dienstverband. Hierbij kan bijvoorbeeld worden afgesproken hoe de overgangsperiode zal verlopen hoe de wederzijdse verplichtingen zullen worden afgehandeld en wat de financiële gevolgen zullen zijn.

Herstel mediation

Een andere uitkomst is herstel mediation, waarbij partijen er samen uitkomen om de oorzaken van de conflicten aan te pakken en de relatie opnieuw op te bouwen. Hierbij kunnen afspraken worden gemaakt over veranderingen in het beleid of de procedure en hoe het conflict in de toekomst kan worden voorkomen.

Een afspraak maken voor mediation arbeidsconflict

Ziet u het als verstandig om mediation voor uw arbeidsconflict in te schakelen? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op. Heeft u vragen? Stel ze dan gerust, want we zijn erom u te helpen! Of u nu arbeidsmediator zoekt voor een arbeidsconflict in Groningen, Friesland of Drenthe, Balans Mediation is uw mediator voor een arbeidsconflict in Noord Nederland.

 

 

Wilt u met ons een afspraak maken?


Heeft u een conflict waar u zelf niet meer uit komt. U kunt Balans Mediation via het contactformulier of per telefoon bereiken.

Balans Mediation
Kraneweg 19
9718 JD
Groningen
Telefoon: 050-3110304

 

    

Wij zijn gespecialiseerd en werkzaam op de volgende gebieden:

 

Email *
Naam *
Telefoonnummer
Uw vraag/opmerking *
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Controle vraag:
Stuur mij een kopie
Powered by webXpress